شاخص های ارزیابی زعفران
زعفران یکی از باارزش ترین گیاهان دارویی است که قسمت مورد استفاده آن انتهای خامه و کلاله سه شاخه آن است.
زعفران علاوه بر اینکه گران ترین ادویه در جهان می باشد ، در صنایع دارویی، آرایشی-بهداشتی، عطرسازی و حتی در صنایع رنگرزی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اهمیت این گیاه همواره تلاش برای تولید زعفران مصنوعی و یا تقلبی وجود داشته لذا جهت حفظ کیفیت زعفران نیاز به ارائه گواهینامه معتبر بر اساس استانداردهای بین المللی ایزو یا اداره غذا و دارو (FDA) می باشد.
سه خصوصیت شاخص زعفران یعنی رنگ، بو و عطر زعفران مربوط به مواد موثره موجود در آن است که به عنوان شاخص های اصلی در استانداردهای بین المللی مورد ارزیابی قرار می گیرند.
رنگ زعفران به دلیل وجود ترکیب کروسین که نتیجه تجزیه ترکیبات کاروتنوئید ی موجود در گیاه می باشند. عطر زعفران ناشی از ترکیب سافرانال می باشد که منشاء آن اکسیداسیون ترکیبات کاروتنوئید ی است و طعم زعفران نیز مربوط به ترکیب پیکروسین می باشد.
طبق استاندارد های بین المللی این سه ترکیب مورد سنجش قرار گرفته و بر اساس میزان این ترکیبات زعفران درجه بندی می شود.
منابع:
Ref: An overview on saffron, phytochemicals, and medicinal properties. Pharmacogn Rev. 2013 Jan; 7(13):61-6. doi: 10.4103/0973-7847.112850. Gohari AR1, Saeidnia S, Mahmoodabadi MK.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |