• خانه
  • مرکز خدمات تخصصی آنالیز و فرآوری گیاهان دارویی

مرکز خدمات تخصصی آنالیز و فرآوری گیاهان دارویی



مرکز خدمات تخصصی آنالیز و فرآوری گیاهان دارویی (IMPCA) یکی از مراکز خدمات تخصصی جهاددانشگاهی می‌باشد کهدر تاريخ 4/10/96 موفق به اخذ موافقت اصولي شد. این مرکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری راهبردی کشور، شبکه گیاهان دارویی و همچنین به عنوان آزمایشگاه مجاز سازمان غذا و دارو و آزمایشگاه همکار سازمان دامپزشکی کشور بوده و در حال حاضر به شرکتهای دارویی فعال در حوزه مواد اولیه و فرآورده‌های دارویی، صنایع غذایی و همچنین دانشجویان مراکز آموزشی و پژوهشی ارائه خدمات می‌نماید.
اين مركز ضمن تبريك سال جديد جهت سهولت استفاده متقاضيان از خدمات اين بخش نحوه ثبت درخواست آزمون را به همراه قيمت،نام وكدآزمون وهمچنين شرايط استفاده از تخفيف در سال 97 به شرح زيراعلام مي دارد.

فرم درخواست انجام آزمون
نامه درخواست از شبکه جهت تخفیف
دستورالعمل ثبت درخواست آزمون
ليست تخفيف ها



آناليزهاي تخصصي مواد اوليه و فرآورده هاي گياهي



دارو نیز همانند هر ماده دیگر دارای عمر مفیدی است که تنها در آن محدوده زمانی می‌توان از تاثیرپذیری و کم‌خطری آن اطمینان حاصل نمود. در این محدوده زمانی، اصطلاحا می‌توان دارو را از جهات فیزیکی، شیمیایی، میکروبیولوژیک و درمانی در بهترین شرایط خود جهت استفاده از آن دانست . به مجموعه این شرایط مناسب ، شرایط پایداری داروها گفته می‌شود و این محدوده زمانی مشخص کننده تاریخ انقضاءدارو می باشد.

تمام داروهایی که وارد بازار مصرف می شوند طبق استانداردهای موجود باید مجوزهای لازم را اخذ نمایند که یکی از موارد مورد نیاز جهت اخذ مجوز دارو برگه های آنالیز صادره از طرف آزمایشگاههای مجاز سازمان غذا و دارو جهت تعیین مدت زمان ماندگاری دارو است که با عنوان برگه تائید پایداری یا تاریخ انقضاء دارو شناخته می شود. لذا تمام شرکت های تولید کننده دارو ملزم به انجام تست های پایداری بر روی محصولات خود میباشند.

تست های پایداری به دو صورت ادواری و تسریع شده انجام می شود.در پایداری ادواری باید دارو به مدت 2 سال در فواصل زمانی 0، 3، 6، 12 و 24 ماه مورد آزمون قرار گیرد. با توجه به مدت زمان طولانی 2 سال روش پایداری تسریع شده طبق دستورالعمل ICH-Q1A (R2) توسط مراجع بین المللی مطرح گردید که در این روش با اعمال شرایط دمایی 2 ± 40 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی %5 ± 75 در مدت 6 ماه و در بازه های زمانی 0، 1، 3 و 6 دارو مورد پایش قرار می گیرد.محیط لازم جهت فراهم آوردن شرایط نگهداری دارو به مدت 6 ماه دور از نور آفتاب و در ظرف در بسته در چمبر پایداری فراهم می شود.


افلاتوكسین ها سمومی هستند كه بوسیله تعدادی از قارچها كه بر روی خوراك دام ومواد غذایی رشد می كنند و می تواند بیماری را در حیوانات اهلی و انسان ایجاد كنند. عوامل محیطی مختلفی بر روی تولید افلاتوكسین دخالت دارند از این رو شدت آلودگی بستگی به موقعیت جغرافیایی ،شیوه كشاورزی،حساسیت محصولات كشاورزی قبل از درو، پروسه تهیه مواد غذایی و وضعیت انبار محصولات دارد. افلاتوكسن ها نسبت به سایر سموم قارچی به علت اثرات سرطان زائی و ایجاد مسمومیت حاد از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. افلاتوكسین ها ،مایكوتوكسین هایی هستند كه توسط گونه‌های قارچمنشأ می‌گیرند.مطالعات زیادی در مورد گونه های این قارچ در دانشگاهها و مراكز تحقیقاتی جهان صورت پذیرفته است.بر اساس این مطالعات در طبیعت چهار نوع افلاتوكسین اصلی شامل B1وB2وG1وG2 و دونوع محصولات متابولیكی به نامهای M1وM2 وجود دارند كه می توانند خوراك های دام و انسان همانند ذرت ،سورگوم ،گندم ،سویا ،كنجاله ،پنبه دانه ،بادام زمینی ،آجبل ها ،خشكبار را آلوده سازند. . آفلاتوکسین‌های M1 و M2 برای اولین بار از شیر دامهایی که با خوراک آلوده تغذیه شده بودند، جدا شدند. میزان سمیت آفلاتوکسینها بهاين ترتیب می‌باشد B1>G1>B2>G2 :

بسیاری از كشورها با توجه به داشتن آلودگیهای قارچی در مواد غذایی و محصولات كشاورزی با تصویب قوانین و مقررات ویژه ای توانسته اند بهداشت و سلامتی مواد غذایی تولیدی خود را تامین نمایند. امروزه توجه به استانداردهاي جهاني محصولات، صادرات موفق آن را فراهم مي‎ سازد. حد مجاز و استاندارد زهرابه آفلاتوكسين يكي از شاخص‌ هاي امكان صادرات محصولات در تمامي دنيا مي‎ باشد و امروزه چه بسيار محموله‌ هايي كه به دليل بالا بودن ميزان زهرابه آفلاتوكسين از حد مجاز، مجوز ورود به بازارهاي جهاني را به دست نمي ‌آورند.

با رشد روز افزون شهرنشینی و فعالیت‌های كشاورزی و صنعتی غلظت بعضی از آلاینده‌ها مثل فلزات سنگین در محیط افزایش پیدا كرده كه این امر موجب وارد شدن این تركیبات خطرناك به زنجیره غذایی می‌گردند. نكته مهم درباره فلزات سنگین این است كه گرچه در طی گذر از دستگاه گوارشی یا ذخیره در بافت‌های حیوانی دچار تغییر می‌شوند اما با این حال متابولیزه نمی‌شوند. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد كه مقادیر اضافی از فلزات سنگین در غذای حیوانات در اثر فعالیت‌های صنعتی یا كشاورزی انجام شده توسط انسان به صورت عمدی یا تصادفی انجام می‌گیرد. مهمترین فلزات سنگین آلوده‌كننده مواد غذایی عبارتند از كادمیوم، سرب و جیوه. از آنجا كه این محصول توسط طیف وسیعی از جامعه خصوصاً كودكان استفاده می‌شود، نگرانی‌های زیادی را به‌وجود آورده‌است. طیف سنج جذب اتمی(AAS) ، یک روش برای اندازه گیری مقدار عناصر شیمیایی است . به طور کلی با اين دستگاه می توان در حدود 25 عنصر را به طور مستقیم اندازه گیری کرد. از مهم ترین این عناصر سرب (Pb) می باشد. در درجات بعدی آلومینیم (AL)، کادمیوم (Cd)، مس (Cu)، منگنز (Mn)، سلنیم (Se)، روی(Zn)، کروم (Cr)، نیکل (Ni)، طلا (Au)، کبالت(Co)، پلاتین (Pt)، پالادیم (Pd)، آهن (Fe)، وانادیم (V)، برلیم (Be)، بیسموت (Bi)، لیتیم (Li)، تالیم (Tl)، آرسنیک (As)، قلع (Sn)، مولیبدن (Mo)، گالیم (Ga)، سیلیسم (Si)، آنتیمون (Sb)، استرانسیم (Sr) و تلوریم (Te) قرار دارند.

ابتداي آزادراه كرج-قزوين-انتهاي جاده بهشت سكينه-مجتمع تحقيقاتي جهاددانشگاهي-پژوهشكده گياهان دارويي جهاددانشگاهي. 19-34764010-026