ميوه ناب - عناب
از عناب به عنوان پاد زهر، زياد كننده ادرار، داروي ملين و خلط آور استفاده ميشود. ميوههاي خشك شده عناب آرامبخش، ضد سرطان، تب بر، مسكن، اشتها آور، بند آورنده خون و مقوي هستند.
گياه عناب با نام علمي Zizyphus jujuba درختي است كه بلندي آن به 2 تا 8 متر و گاهي تا 12 متر هم ميرسد. میوه اش كه عناب نامیده می شود به صورت شفت به رنگ مایل به قرمز ، شفاف (پس از رسیدن) به بزرگی یك زیتون و خوراكی است بوی آن ضعیف و طعمش لعابی و كمی شیرین و مطبوع است.
میوه واریته وحشی و تیغ دار آن خیلی ترش و قابض است و میوه بی تیغ اهلی آن كمی قایض و ترش است
ميوه عناب خوراكي است و داراي خواص دارويي است
در داروهاي چيني، اين ميوه به عنوان مادهاي مقوي در فعال ساختن جگر استفاده ميشود. خاصيت دارويي اين گياه در مقابله با عفونتها در طب سنتي جايگاه ويژهاي دارد
در طب سنتي ايران نيز از عناب در درمان بيماريهاي عفوني و همچنين سرماخوردگي بسيار استفاده ميشود
مشكل ايجاد مقاومت دارويي در مقابل انواع آنتي بيوتيك هاي رايج امروزي، يك مشكل اساسي در زمينه درمان عفونتها ميباشد. امروزه تحقيق در زمينه پپتيدهاي ضد ميكروبي به يك عرصه فعال بدل شده است و اين مواد نقش مؤثري در مقابله با ميكروارگانيسم هاي بيماري زا دارند
كبــد در بــسياري از رونــدهاي فيزيولوژيــك ضروري نظير ؛ هموستاز گلوكز، ساختن پروتئين هـاي ضروري پلاسما، ساخت ليپوپروتئين و ليپيـد، سـاخت و ترشح اسيدهاي صفراوي و ذخيره ويتامين ها نقـش عمدهاي دارد
عناب از گذشته هاي دور به عنـوان گياه دارويـي مـصرف داشـته و در كـشورهاي شـرق آسيا از آن در درمان بيماري هـايي از قبيـل ؛ اخـتلالات كبدي، كم خوني و تنگي نفس استفاده ميشـد
از ميــوه گيــاه عنــاب تركيــب هــاي تــري ترپنوئيــدي، فلاونوئيدي و آلكالوئيدي تخليصش ده است، هم چنـين نوعي تركيب فنيل گليكوزيدي بـا عنـوان ژوژوفنوزيـ د نيز از ميوه عناب به دست مي آيد
عناب دارای لعاب فراوان و حدود 5% مواد پروتئینی و 4% مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین c و املاح میباشد در هسته عناب آلكالوئید وجود ندارد . روغن آن دارای اولئیك اسید و لینولئیك اسید ، پالمتیك اسید و فیتوسترول است .
گردآورنده:مونا غياثي يكتا
منابع:
- دانشمند و همكاران، 1393. استخراج و خالص سازي پپتيد ضد ميكروبي جديد از گياه عناب .مجله پژوهشهاي سلولي و مولكولي (مجله زيست شناسي ايران) .جلد 27 ،شماره 2 .
- صادقي و همكاران ، 1396. اثر محافظت کبدي عصاره ميوه عناب در موشهاي صحرايي. مجله ارمغان دانش ـ دوره ١٦ ـ شماره ٢ ـ شماره
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |