خواص ضد دیابت خارخاسک
گیاه خارخاسک از خانواده اسفندها است و قسمت مورد استفاده این گیاه میوه، دانه، برگ، ریشه و گاهی تمام قسمتهای گیاه است و اغلب، تمام میوه آن مورد استفاده قرار میگیرد.
گیاه خارخاسک از خانواده اسفندها است و قسمت مورد استفاده این گیاه میوه، دانه، برگ، ریشه و گاهی تمام قسمتهای گیاه است و اغلب، تمام میوه آن مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه دارویی به عنوان علف هرز در بیشتر مناطق دیده میشود. اگرچه گیاه خارخاسک در آمریکا و استرالیا گیاهی سمی محسوب میشود اما در طب سنتی چین و هند پیشینهای طولانی و مصارف درمانی بسیار دارد(1و2).
این گیاه با گلهای زردرنگ در مناطق صحرایی و با شرایط نامناسب هم رشد میکند. خارخاسک به عنوان گیاه یک ساله در آبوهوای سردتر پرورش مییابد. از ترکیبهای مفید و فعال موجود در گیاه خارخاسک میتوان به ساپونینها، لیگنینامیدها، فلاونوئیدها، آلکالوئیدها و گلیکوزیدها اشاره کرد.
مطالعات آزمایشگاهی روی حیوانات حاکی از آن است که مصرف این گیاه به افزایش ترشح هورمون تستوسترون و همچنین افزایش قدرت و حجم عضلات منجر میشود. همچنین مصرف این گیاه تولید سلولهای جنسی مردانه و زنانه را افزایش میدهد. همچنین گیاه خارخاسک در درمان بیماریهای قلبی – عروقی همچون فشارخون بالا، کمخونی، ضعف گردش خون و آنژین صدری موثر است.
گیاه خارخاسک باعث کاهش قند خون بیماران دیابتی میشود، نتیجه یک تحقیق نشان میدهد عصاره میوه گیاه خارخاسک باعث کاهش قند خون در موشهای دیابتی میشود. خارخاسک با کاهش تحریک عصبی، افزایش فعالیت عضله قلب و از بین بردن هورمونهای مازاد از جریان خون، برای برطرف کردن فشارخون مفید است.
این گیاه دفعکننده سنگهای مجاری ادراری و تسهیل دهنده عمل تصفیه خون و اعمال کبدی است و نحوه مصرف آن بدین صورت است: میوه این گیاه باید روزی 3 مرتبه و به میزان 2 تا 4 گرم به صورت دم کرده مصرف شود.
خارخاسک برای کاهش فشارخون مفید است. خارخاسک گیاهی است که در گذشته برای کاهش چربی خون و کلسترول، رفع تصلب شرایین، انسداد و سخت شدن سرخرگها مورد استفاده قرار میگرفت. ترکیبات این گیاه در کاهش مقدار سدیم موجود در خون که باعث کاهش حفظ میزان مایعات میشود، موثر است. خارخاسک با کاهش تحریک عصبی، افزایش فعالیت عضله قلب و از بین بردن هورمونهای مازاد از جریان خون، برای برطرف کردن فشارخون مفید است. این گیاه به دلیل ادرارآور بودن و داشتن خواص ضدعفونیکنندگی میتواند خطر ابتلا به عفونتهای مجاری ادراری را کاهش دهد(3 و 4).
گردآورنده:دكتر سعيد توكلي
- زرگری، علی. گیاهان داروئی، انتشارات دانشگاه تهران، 3 جلد، تهران 1352-1345.
- بهزاد، محمود: گیاه شناسی، ترجمه، انتشارات انجمن ملی حفاظت منابع طبیعی و محیط انسانی، تهران 1355.
- Adaikan,G.P. et al 2000. Proerectile Pharmacological Effects Of Tr.Terrestris Extract On The Rabbit. Ann Acad Med Singapore. 2000 Jan; 29(1):22-6
- Adimoelja A. and Adaikan PG. 1997. Protodioscin from herbal plant Tribulus terrestris improves male sexual functions possibly via DHEA. International Journal of Impotence Research 1997; 9(1):S64.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |