بلوط ميوه سلامتي
درختان بلوط چه از نظر دارويي و چه از نظر ساير جنبه هاي ديگر از ديرباز مورد توجه و اهميت فراوان بوده اند.در نخستين منابع طب سنتي ايران از خواص درماني بلوط در درمان زخم معده اشاره شده است.
در قرن بيست و يكم كه قرن بازگشت به طبيعت و استفاده از گياهان در درمان نام گرفته است ، ما شاهد گسترش روز افزون تحقيقات در زمينهي گياهان دارويي بوده و مشاهده مي كنيم كه روز به روز عرضه ي داروهاي جديد گياهي ابعاد گسترده تري مي يابد. باكتري ها رايج ترين عواملي هستند كه موجب بيماري در انسان مي شوند كه براي كنترل آن ها از آنتي بيوتيك ها استفاده مي شود. در سال هاي اخير تعدادي از آنتي بيوتيك ها، سودمندي خود را به دليل توسعه و رشد سويه هاي مقاوم كه اغلب به خاطر بيان ژن هاي مقاومت است از دست داده اند. ارزيابي فعاليت ضد باكتريايي پوست ميوه ي بلوط ايراني روي تعدادي از باكتري ها صورت گرفته است. به طور كلي اهميت درماني درختان بلوط بيشتر مربوط به تانني است كه در اعضاي مختلف آن ها از جمله ميوه ها فراهم مي شود. تانن يك نام كلي براي گروهي از مواد است كه جزء يكي از كلاس هاي مهم متابوليت هاي ثانويه در گياهان محسوب مي شوند .
در مطالعات انجام شده بر روي قسمت هاي مختلف شامل: پوست تنه، پوست ميوه و برگ و ميوه، مشخص شد كه اثر ضد ميكروبي پوست تنه، پوست ميوه و برگ مشابه يكديگراست وبيشترين تاثير مربوط به ميوه بلوط مي باشد به عبارت ديگر ميوه بلوط بيشترين خاصيت ضد ميكروبي را داراست. اين فعاليت ضد باكتريايي به خاطر وجود تاننهاي موجود در بلوط مي باشد(كه اين امر را مي توان به مقدار بيشتر مادهي مؤثر گياه در اين قسمت نسبت داد). اختلاف در خاصيت ضد ميكروبي قسمت هاي مختلف گياه نيز مي تواند به دليل وجود مقادير متفاوت اين تركيب در آن ها باشد. تانن ها اثرات بازدارندگی عمومی بر روی پروتيئن ها مانتدآ نزیم ها و گیرنده ها دارند و به همین دليل اثرات میکروب کشی ویروس کش، کرم کش، ضد التهابی و بند آورنده خون دارند.
گردآورنده:سیده حدیث صدری
منابع:
ابراهيمي، اكرم - خيامي، مسعود، مقايسهي اثر ضد ميكروبي اجزاي مختلف بلوط ايراني عليه باكتري اشريشياكلي،فصلنامه ي دانشگاه علو م پزشكي و خدمات بهداشتي درماني گناباد،(دوره ي 17 ؛ شماره ي 4 ؛ زمستان 1390
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |