آنتوسیانینها و سندرم متابولیک
سندرم متابولیک (MetS) یک اصطلاح رایج برای ترکیبی از دیابت، فشار خون بالا و چاقی است.
سندرم متابولیک (MetS) یک اصطلاح رایج برای ترکیبی از دیابت، فشار خون بالا و چاقی است. علاوه بر این، چاقی مرکزی یا سایز دور کمر باعث افزایش تری گلیسیرید و انسولین، اختلالات چربی، هیپرگلیسمی، و فعال شدن واسطه های التهابی و پروترومبوتیک با خطر القای دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی (CVD) و بسیاری از انواع سرطان می گردد. شیوع سندرم متابولیک در سراسر جهان بین 10 تا 84 درصد جمعیت شهری بوده که بر اساس منطقه، ترکیب (سن، جنس، نژاد) متغیر است. فدراسیون بین المللی دیابت (IDF) تخمین زده است که تقریبا یک چهارم جمعیت بالغ جهان به MetS مبتلا هستند که 28٪ در مردان و 34٪ در جمعیت زنان شایع است. علل اصلی MetS، رژیم غذایی، چاقی، عدم فعالیت فیزیکی، سن و سابقه ژنتیکی مانند نقص در ژنهای لامین A / C، O-acyltransferase، 1-acylglycerol-3-phosphate، seipin، adrenergic و گیرنده های آدیپونکتین است.
شواهد نشان می دهد که ترکیبی از تغییر سبک زندگی، کاهش وزن موثر و درمان دارویی ممکن است به عنوان درمان برای MetS استفاده شود. توصیه های اوليه شامل اصلاح شیوه زندگی و استفاده از رژیم غذایی مدیترانه ای است که شامل مصرف بیشتر میوه و سبزی و کاهش مصرف چربی است.
مطالعات متعدد نشان داده است که رابطه مستقیم میان افزایش سطح اکسیدانتها (ROS) در بدن و خطر ابتلا به بیماری MetS وجود دارد و مصرف آنتی اکسیدانها به عنوان یک فاکتور مکمل جهت پیشگیری و یا درمان عوارض MetS موثر میباشد.
آنتوسیانینها به عنوان ترکیبات پلی فنول (فلاونوئیدها) 1 گروه مهم از آنتی اکسیدانهای موجود در رژیم غذایی بوده که تاثیر آنها بر علایم و عوارض ناشی از MetS به اثبات رسیده است. از آن جمله میتوان به آنتوسیانینهای موجود در گیاهان زیر اشاره نمود:
Apple, elderberry, blackberry, pear, peach, fig, cherry, red onion, red cabbage, rhubarb, gooseberry, Banana, red radish, strawberry, potato, حomegranate, black currant, gooseberry, purple carrot, blood orange, eggplant, green bean, حlum, sweet cherry, Mango, Bilberry, red grape and Hibiscus sabdariffa
سیب درختی، انواع توتها، انگور، گلابی، هلو، انجیر، گیلاس، پیاز قرمز، کلم قرمز، رباب، انگور فرنگی، موز، تربچه قرمز، توت فرنگی، سیب زمینی شیرین، انار، کشمش سیاه، انگور فرنگی، هویج بنفش، پرتقال خونی، بادمجان، لوبیا سبز، آلو، گیلاس، زغال اخته، انبه و چای ترش
گردآورنده:دكتر اميرحسين عبدالغفاري
منابع:
Naseri, R., Farzaei, F., Haratipour, P., Nabavi, S. F., Habtemariam, S., Farzaei, M. H., Khodarahmi, R., Tewari, D., Momtaz, S. (2018). Anthocyanins in the Management of Metabolic Syndrome: A Pharmacological and Biopharmaceutical Review. Frontiers in pharmacology, 9, 1310. doi:10.3389/fphar.2018.01310
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |