ارزش غذایی، دارویی و درمانی خرما
خرما به اين دليل كه سرشار از فيبرهاي طبيعي و بسيار غني از ويتامين ها و موادمعدني است، فوايد بي شماري براي سلامتي دارد. اين محصولات طبيعي حاوي روغن، كلسيم، سولفور، آهن، پتاسيم، فسفر، منگنز، مس و منيزيم هستند كه همه براي سلامتي بسيار مفيدند.
ارزش های غذایی خرما
ميوه هايي مانند خرما و انواع ميوه هاي خشک در كنار توان سلامت آفريني منبع مهمي براي تامين انرژي لازم براي انسان مي باشد. خرما داراي 25 درصد ساكاروز ، 50 درصد گلوكز و مواد آلبومينوئيدي، پكتين، آب، آهن، فسفر و B1، B2، B6، E و کلسیم می باشد. ، بعلاوه داراي ويتامين هاي مختلف شامل : ويتامين هاي C- اسید فولیک و مقداري املاح معدني مي باشد . 15 تا 30 درصد آن را آب تشكيل مي دهد . ميوه خرما 2 درصد پروتئين و كمتر از 2 درصد چربي و املاح دارد. پروتئين و آب موجود در آن بسته به نوع خرما و مرحله رسيدن آن فرق مي كند . سديم كمي نيز دارد.
ارزش داروئی و درمانی میوه خرما
خرما ميوه اي است شيرين ، خوش طعم و خوش خوراک و در رديف ميوه هايي قرار مي گيرد كه سرشار از كلسيم ، فسفر، منيزيم و ويتامين ها بوده كه براي تامين سلامتي بدن بسيار مفيد و ضروري مي باشند كه فوايد آن به شرح زير مي باشد .
چون آهن خرما زياد است، براي رفع نيازمندي بدن از جهت تآمين آهن مي توان از آن استفاده نمود .
خرما سرشار از منيزيم است و كمبود منيزيم ، زمينه را براي ابتلا به سرطان آماده مي سازد بخصوص در مناطقي كه تشعشعات آفتاب فراوان است كه خود عامل سرطان است . همچنين منيزيم اثر مخصوصي در درمان جوش و غرور جواني دارد
خرما در درمان فلج اطفال مفيد است .
خرما مقوي سلسله اعصاب است .
مزه شيرين و خاصيت رفع خلط خرما زياد است .
جوشانده 60 گرم خرما در يک ليتر آب را مي توان براي درمان زكام و درد گلو و تمام عفونت هاي ريوي استفاده نمود
به علت ارزش غذايي زياد )از نظر قند و انرژي زايي آن( براي ورزشكاران يک غذاي عالي محسوب مي شود.
استفاده مستمر و روزانه خرما ، باعث رفع يبوست هاي مزمن مي گردد.
ماده اي به نام ديوستولنس در خرما كشف شده كه مي توان آن را كرتيزن گياهي دانست و كرتيزن انساني در بدن بهترين داروي ضد حساسيت و آلرژي محسوب شده و براي مبتلايان به بيماري رماتيسم ، پوست و چشم و ... كه در نتيجه حساسيت بوجود آمده اند ، داروي ارزنده اي است.
در خرما ، همراه با كرتيزن گياهي ، فسفر نيز به اندازه كافي وجود دارد كه گفته مي شود خرما براي سوء هاضمه مفيد است.
در اشخاص پير به تدريج منيزيم مغز كم مي شود ، به همين علت براي جبران آن خرما گزينه اي مناسب است .
مبتلايان به ديابت مي توانند ، به جاي قند صنعتي )چغندرقند و نيشكر( از خرما استفاده نمايند .
وجود پتاسيم و منيزيم در خرما، در تعادل يونهاي بدن نقش موثري داشته و در شستشوي خون از مواد زائد اثر شگرف دارد.
فسفر فعاليت هاي فكري را زياد مي كند و وجودش در اعصاب و مغز حتمي است . از ضعف اعصاب و خستگي جلوگيري مي نمايد و براي تقويت بينايي نيز مفيد است.
گردآورنده:علي ازره
منابع:
هاشم پور ، م. ( 1378 ). گنجينه خرما ،انتشارات نشر آموزش كشاورزي ، سال 1378 ، جلد اول (كليات).
چراغي ، م.ح.( 1390 ). خرما طلاي خوزستان ، نشر كلهر ، چاپ دوم .
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |