درمان سوء هاضمه با مصرف سیاه دانه Nigella sativa
دانه گياه سياه دانه كه به سياه دانـه معـروف است توسط مصري هاي باستان و پزشكان يوناني بـراي درمـان سردرد، احتقان بيني، آسم، آلرژي، تقويت سيـستم ايمنـي، درد دندان و كرم هاي روده اي و بـه عنـوان ديورتيـك، بـراي القـاء قاعدگي و افزايش توليد شير مورد استفاده قرار مي گرفته اسـت.
سیاه دانه سرشار از ترکیباتی مانند زینک، کلسیم، فسفر، پتاسیم، سلنیوم و همچنین ویتامین های B1، B2، B3 ،B9 و C و E می باشد. تمام این ترکیبات مفید و قوی باعث شده اند تا سیاه دانه ضد ویروس، هضم کننده، تقویت کننده ی سیستم ایمنی بدن، ضدالتهاب و ضد قارچ باشد.
سياه دانه به طور وسيع در درمـان آسـم، سـردرد، اسهال خـوني، عفونـت هـا، چـاقي، كمـر درد، فـشار خـون و مشكلات گوارشي در خاورميانه و خاور دور استفاده مي شود و به صـورت موضـعي در درمـان آبـسه هـا، زخـم هـاي بينـي و روماتيسم كاربرد دارد.
مشکلات گوارشی بنا به دلایل متعددی از قبیل تغذیه ی نامناسب، مشکلات روحی و غیره بروز میکند.
در ايــران چنــد مطالعــه بــراي شناســايي تركيبــات تشكيل دهندة سياهدانه و بررسي اثـر مفيـد آن بـر نفـخ گوارشي در انسان انجـام شـده كـه عـلاوه بـر خـواص مفيـد، بي خطر بودن را نيز نشان داده اند.
در مطالعـاتي روي حيوان آزمايشگاهي (موش) ثابت شـده اسـت كـه سـياه دانـه اثر بهبودي بر اسـهال و التهاب روده دارد.
روغـن سـياه دانه به خاطر عمل محافظت سلولي نيز به عنـوان داروي ضـدزخـم معده استفاده می شود. همچنین مصرف روغن سياه دانه با افزايش سطح گلوتاتيون، موسين و كـاهش هيستامين مخاطي، جداره معده را به ميـزان 53 درصـد از زخـم ايجاد شده بـا اتـانول محافظـت مـي كنـد .
در واقع سیاه دانه و روغن آن باعث تقویت فلور روده شده، با نفخ و گاز معده مقابله میکند و همچنین میکروبهای آسیب رسان به دستگاه گوارش را که باعث نفخ و دل درد و ورم معده می شوند، از بین میبرد.
گزارش تحقيقات متعدد حاكي از آن است كه روغن و تركيبات موجود در دانه گياه سياه دانه داراي اثرات فارماكولوژيك متعددي هستند. اين تركيبات به درمان فرآيندهاي التهابي و بيماريهاي حساسيتي كمك مي
كنند، از اثرات كبدي داروهاي هپاتوتوكسيك و نفر وتوكسيك پيشگيري مي كنند، محافظ خوبي در برابر آسيبهاي مخاط دستگاه گوارش هستند، به مهار رشد سلولهاي سرطاني و بهبود فرآيند ايمني در بدن كمك مي كند و اثرات ضدميكروبي مناسبي در شرايط آزمايشگاهي دارند.
گردآورنده:دكتر نسيم زرين پنچه
منابع:
Goreja WG. Black Seed: Nature’s Miracle Remedy. New York, NY7 Amazing Herbs Press. 2003, pp: 46
Haji Sharifi A. Black Cumin. In Secretes in Medicinal Plants (3rd ed) Hafez-e-Novin press. Tehran Iran. 2003, pp: 658 - 61.
Correa AD, Jokl L, Carlsson R. Amino acid composition of some Amaranthus sp. grain proteins and of its fractions. Arch Latinoam Nutr. 1986; 36: 466 – 76.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |