ویژگی های درمانی گیاه فندق
گیاه فندق درختان کوچک یا درختچه ای بزرگ هستند که 18 گونه در جهان و دو گونه در ایران دارند . یک گونه آن با نام Corylus avellana به صورت خودرو در جنگلهای فوقانی شمال غرب ایران ( جنگل فندق لو، نمین، استان اردبیل) رویش دارد.
فندق .Corylus avellana L
نام انگلیسی: fibers, but tree, hazel tree, hazel, hazel nut
خانواده فندق: Corylaceae
گیاه فندق درختان کوچک یا درختچه ای بزرگ هستند که 18 گونه در جهان و دو گونه در ایران دارند . یک گونه آن با نام Corylus avellana به صورت خودرو در جنگلهای فوقانی شمال غرب ایران ( جنگل فندق لو، نمین، استان اردبیل) رویش دارد .
با این وجود در اکثر شهرها و روستاهای ایران از خراسان تا آذربایجان به صورت زینتی و یا مثمر کشت می گردد. باغ های بزرگی از فندق در دشت مغان استان اردبیل، دوهزار تنکابن و روستاهای ییلاقی گیلان بویژه ناحیه اشکور و رحیم آباد وجود دارد.
از گیاهان با ارزش و اقتصادی است که میوه آن به صورت خشکبار مصرف یا صادر می شود.
گیاه شناسی فندق :
برگها ساده، متناوب، تخم مرغی شکل یا قلبی با دو نیمه نا مساوی و حاشیه دندانه دار دو اره ای.
گلها تک جنسی، منظم بدون گلبرگ، گل نر و ماده جدا از هم برروی یک شاخه گیاه ظاهر می شوند (گیاه یکپایه است)
گل نر مجتمع در گل آذین دم گربه ای یا شاتون دراز و آویخته و زرد رنگ و گلهای ماده منفرد یا 3-2 تائی در نوک شاخه ها و شاخک ها ظاهر می شوند
گل آذین شاتون نر فندق در فصل زمستان ظاهر شده از هزاران گل نر تشکیل شده که هرکدام بدون کاسه و جام دارای تعداد زیادی پرچم هستند
گلهای ماده فندق نیز درزمستان ظاهر می شوند. علاوه بر کاسبرگ توسط دو برگک کوچک و یک برگک بزرگ محافظت می شوند. هر گل دارای یک مادگی با کلاله قرمز رنگ، تخمدان آزاد است.
برگک ها در هنگام رسیدن میوه، پیاله مانند شده، میوه را محافظت می کنند.
- میوه از نوع فندقه با دانه حجیم و خوراکی با پوسته سخت چوبی شده به رنگ قهوه ای براق است، میوه تخم مرغی شکل به ابعاد حداکثر 1.5*2 سانتی متر است.
خواص و کاربردها :
میوه گیاه روغنی و خوراکی با خواص داروئی است.
از جوشانده و صاف شده برگهای خشک شده گیاه به همراه پوسته های چوبی شده آن برای درمان واریس، هموروئید ( بواسیر ) و شستشوی زخم های عفونی استفاده می کنند.
دانه های آن محتوی تا 60 درصد روغن به همراه مواد پروتئینی، قند، فیبر، ویتامین های محلول در چربی نظیر
A, D, E K, و مواد و عناصر معدنی است.
میوه و پوست گیاه منبع بزرگی از ترکیبات تاننی بوده و به همین دلیل در طب سنتی به عنوان قابض قوی از آن یاد میشود
در درمان اسهال و اسهال خونی استفاده میشود.
میوه گیاه مغذی بوده و اثر مطلوبی روی سیستم عصبی دارد.
میوه گیاه به صورت خام یا خشکبار و تفت داده شده ( آجیل ) مصرف می شود.
فندق به عنوان یک گیاه چند منظوره مثمر، زینتی ، شهدزا و گرده زا ( جهت تهیه عسل مرغوب) استفاده می شود
تکثیر با بذر ( میوه پوسته دار ) ، تازه و سالم در اواخر پائیز قبل از برف و سرما انجام می گیرد.
با پاجوش و خوابانیدن شاخه ها در اواخر زمستان و اوائل بهار نیز زیاد می شوند.
گردآورنده:دكتر مجيد قرباني نهوجي
منابع:
زرگري، علي. گياهان دارويي. موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، 1376: 192
قهرمان، احمد. كورموفيتهاي ايران (سيستماتيك گياهي). جلد دوم. مركز نشر دانشگاهي، 1373: 257 و 266
مظفريان، ولي الله. شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران. انتشارات فرهنگ معاصر، 1391
میرحیدر، حسین. معارف گیاهی. دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1372-1373
قربانی نهوجی، مجید، سیستماتیک گیاهی 1 و 2، جزوه دانشگاهی
قربانی نهوجی، مجید، گیاهان کاربردی، جزوه دانشگاهی
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |