خدا حافظي با بيماريهاي قلبي و عروقي -توت سياه (شاه توت)
یکی از این ترکیبات فراویژه، توتهاي سـیاه هسـتند کـه بعنوان منبع غنی ترکیبات فعال زیستی از جمله فلاونوئیدها (آنتوسیانین)، برخی املاح (سدیم، پتاسیم، کلسیم، سـلنیم، روي و فسفر)، ویتامینها (ویتامین A ، ویتامینهـاي گـروه B، ویتــامین C و E اســیدهــاي فنولیــک (گالیــک، پــی کوماریک، کافئیک و فلوریک) و پلیمرهاي فنولیک (الاجیک اسید) شناخته میشوند.
توت سیاه (شاه توت) بانـام علمــی M. nigra و نــام متــداول black mulberry یــا Persian mulberry ، میوه بومی ایران است و محتـوي بـالایی از فلاونوئید آنتوسیانین دارد. این فلاونوئید جایگاه مخصوصی در محتوي پلی فنولیک توتها دارد. از سویی دیگر، توتهـا ترکیبات مداخله گر ماننـد اتـانول، چربـی و کـافئین ندارنـد.
امروزه بیماريهاي قلبی و عروقی از عمده ترین علل مرگ و میر در اکثر جوامع محسوب میشوند. در حالی که در سال 1990 حدود 30 درصد از مرگ و میر ناشی از بیماريهاي قلبی و عروقی بوده است، پیش بینی میشـود تا سال 2020 ،این بیماريها سبب 40 درصد از مـرگ و میـر در سراســر جهــان باشــند و در رأس 15 علــت بــار جهــانی بیماريها قرار گیرند. یماريهاي قلبی و عروقی بعنـوان یکی از جدي ترین مشکلات مربوط به سلامت در اواخر قرن بیستم و آغاز قرن بیست و یکم به شمار میآیند، بـه طـوري که این بیماريها مسئول 35 درصد مرگ ومیر در کشـورهاي در حال توسعه و 30درصد در کل جمعیت جهان مـی باشـند در ایران نیز همانند دیگر کشورهاي در حال توسـعه بـه دلیل گذر تغذیه اي و اپیـدمیولوژي شـیوع ایـن بیمـاري هـا و مرگ و میر ناشی از آن نیز در حال افزایش است، بـه طـوري که بالغ بر 46 درصد از مرگها در ایران ناشی از بیماريهـاي قلبی عروقی میباشد.
علاوه بر درمانهاي دارویی نقش تغذیه و استفاده از میوه ها و سبزيها با هدف درمان در کنترل هایپرلیپیدمی بـه اثبـات رسیده است . با توجه بر شواهد اپیـدمیولوژیک مختلـف مبنی بر ارتباط مثبت بین رژیمهـاي غنـی از میـوه و سـبزي وکاهش خطر بیماريهاي قلبی عروقی، همچنـان اسـتفاده از طب سنتی واستفاده از میوهها و سبزيهـا در رژیـم خـوراکی مورد توجه است و مصرف کنندگان با باور به امن تر و سـالم تر بـودن ایـن ترکیبـات، ترجیحـات بیشـتري بـراي مصـرف ترکیبات فراویژه دارند. مصرف بالاي میوه ها و سبزي هـا با کاهش خطر پاتولوژي بیماريهاي قلبی عروقـی و سـرطان در ارتباط اسـت . ایـن خاصـیت از طرفـی بـه مـواد مغـذي آنتی اکسیدانی شناخته شده آنها نسـبت داده مـی شـود کـه گونه هاي فعـال اکسـیژن دخیـل در شـروع و پیشـرفت ایـن بیماريهاي مزمن را غیرفعال میکنـد و از طرفـی مـرتبط بـا محتــواي فنولیــک آنهــا محســوب مــی شــود. پلی فنولهاي غیرمغذي ماننـد فلاونوئیـدها بـه مقـادیر قابـل توجهی در میوهها و سبزيها وجود دارند و نشـان داده شـده که اثرات آنتی اکسیدانی قوي در سیستمهاي شیمیایی دارند. هم مطالعات حیوانی و هم مطالعات بـالینی اثـرات سـودمند خوراکیهاي غنی از پلـی فنـول ماننـد نوشـیدنی میـوه هـاي رنگی، کاکائو و چاي را بر روي سلامت قلبـی وعروقـی نشـان داده اند. هایپرلیپیدمی از مشکلات شـایع جامعـه و از عوامـل خطـر اصلی بیماريهاي قلبی عروقی محسوب میشود که نـه تنهـا به طور مستقیم بلکه به طور غیر مستقیم و از طریق تحریـک تولیـد رادیکـالهـاي آزاد اکسـیژن در پیشـرفت پـلاكهـاي آترواسکلروزي و بیماريهاي قلبی و عروق کرونـر قلـب مـوثر اسـت.
گردآورنده:مونا غياثي يكتا
منابع:
كشتكار آقا بابايي، سحر و همكاران. 1392. اثر مصرف توت سياه(شاه توت) بر غلظت سرمي ليپو پروتئين ها، آپو ليپو پروتئين هاي A1,B, ماركر التهابي HS-CRP و فشارخون در افراد با ختلالات ليپيدي. مجله علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران. سال هشتم. شماره 4. صفحات 81-67.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |